tisdag 15 april 2008

GUSTAFSKORV



Historia
Redan vid 1900-talets början smakade kullor och masar i Tunabygden på rökt Gustafskorv. Då och under krigsåren fanns det som mest i Dalarna ca 2,000 hästar i dagligt arbete.
Företagets grundare Edvard Mattsson kom då med idèn att ta tillvara det magra och fina köttet från hästar som tjänat ut. En enkel handvevad köttkvarn anskaffades och korvsmeten stoppades sedan i korvskinn. Korvarna knöts ihop och hängdes i rökbastur under 6 timmar.
Gustafskorven började sedan på 1930-talet få namn om sig som den speciellt goda korv den är. ME Mattsson som företaget hette körde ut korv med egen bil till Falun, Borlänge, Ludvika, Grängesbergs området. Ryktet om den goda korven spred sig och allt fler ville köpa Gustafskorv.
Till alla Små Länningar och annat löst folk ! Har ni inte smakat på denna delikatess så skyll er själva !
Tjenixen

Inga kommentarer:

El Tiempo por Meteored.com Aprende meteorología en nuestros foros Foro General de Seguimiento Meteorología general Climatología Técnica, instrumentos meteorológicos Reportajes de meteorología Reportajes de Viajes, Naturaleza y Montaña Fotografía Naturaleza y Medio Ambiente Astronomía Otras secciones Mapas isobáricos Información marítima ¿Dónde llueve ahora?
Add to Technorati Favorites